MUZEU >> Info

In efortul recuperarii valorilor democratice de aparare a drepturilor si libertatilor individuale si colective, Fundatia Culturala „Negru Voda” a hotarat initierea proiectului de organizare in Cetatea Fagarasului, Turnul Temnita, Turnul Pestrit si in cinci sali expozitionale a MUZEULUI MEMORIAL „REZISTENTA ANTICOMUNISTA FAGARASEANA”.

Se urmareste restituirea pentru constiinta publica a unei epoci scurte in timp, dar dramatica in desfasurarea ei si tragica in consecinte. Ea a marcat profund societatea romaneasca in ansamblul ei, ale carei urmari, din nefericire, sunt atat de prezente si astazi.

Demersurile pentru realizarea MUZEULUI MEMORIAL Rezistenta Anticomunista Fagaraseana, in Cetatea Fagarasului au debutat in anul 2000 cu o valoroasa echipa manageriala din care faceau parte : Ioan Gavrila Ogoranu- conducatorul rezistentei armate din M-tii Fagaras,Prof. Univ – Stefan Caltia – Universitatea de Arte Bucuresti – director proiect, Prof. Florentin Olteanu – Coordonator local al proiectului, cercet.st.Ioan Ciupea – Muzeul National Transilvania Cluj-Napoca,cercet.st.dr.Cosmin Budeanca – I.I.C.C.R Bucuresti,Prof.DHC-Liviu Sofonea- Universitatea Transilvania Brasov, Dr. chim. Nicolae Ciocan –presedinte de onoare FCNV, ing. Ioan T. Balan –presedinte-AFDPR Fagaras, Muzeograf Constantin Bajenaru-Muzeul Tarii Fagarasului, dr. Ionel Boamfa- Universitatea „Al. Ioan Cuza” Iasi, Prof. Vasile Joanta-vicepresedinte FCNV, Maria Balan-secretar FCNV si tinerii ziaristi Ioana Hasu si Catalin Robu.

In perioada 2000-2005 s-au realizat urmatoarele:

1.Proiectul tematic al muzeului, care a fost aprobat de Consiliul Local al Municipiului Fagaras, stabilindu-se si locatia muzeului propusa de noi in Cetatea Fagarasului – Turnul Temnita si 5 sali aferente ( hot. Nr. 134 din 26 august 2003 ).
2.Proiectul Muzeului a fost aprobat si de Consiliul Judetean Brasov care a hotarat , cooperarea cu Fundatia Culturala Negru Voda Fagaras in vederea realizarii lui (hot. 328 din 11 septembrie 2003).
3.Ministerul Culturii si Cultelor, prin Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor in sedinta din 27 noiembrie 2003 a analizat documentatia de specialitate prezentata de noi si a aprobat infiintarea Muzeului Rezistentei Anticomuniste la Fagaras in Cetatea Fagarasului (nr. 5412 din 5.01.2004).
4.Incepand cu anului 2004 s-au derulat campanii de cercetare stiintifica in satele fagarasene, sustinute de Fundatia Culturala „Negru Voda” si desfasurate in cooperare cu cercetatori de la Institutul de Istorie Orala Cluj Napoca, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, de la Universitatea „Transilvania” Brasov, grupul de presa Mix Media Grup Fagaras, profesori si elevi de la Colegiile Nationale „Doamna Stanca” si „Radu Negru” Fagaras. Am fost sprijiniti de Consiliul Judetean Brasov . In cadrul cercetarii s-au realizat peste 100 interviuri audio si 25 interviuri video.
5.O echipa de cercetatori condusa de prof. Ioan Ciupea- Muzeul National de Istorie Transilvania Cluj Napoca, a continuat cercetarea in arhive si investigarea martorilor supravietuitori, privind penitenciarul din Cetatea Fagarasului, perioada 1949-1960, loc de detentie pentru cadrele fostelor institutii ale statului roman interbelic: Politia, Jandarmeria si Serviciul Secret/ Special de Informatii. Cercetarea s-a materializat in lucrarea stiintifica „Fagaras Inchisoarea politistilor” ce va fi tiparita la finalul anului 2009.
6.Cu sprijinul Consiliului Judetean Brasov si sponsorizarea primita din partea B.R.D. – GROUPE SOCIETE GENERALE SA – Bucuresti,în anul 2005 s-a continuat cercetarea în satele fagarasene,realizandu-se noi interviuri audio si video, intalniri cu specialisti din tara si din strainatate, avand ca tema rezistenta anticomunista, imbogatindu-se astfel, baza de date, documente si marturii ale rezistentei din Tara Fagarasului.
7.În perioada 4-6 iulie 2005 a avut loc la Fagaras, Seminarul Interational „From seed to fruit: doing and teaching an Oral History research project” la care au participat profesori si specialisti in istorie orala din: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Kosovo, Macedonia, Serbia, Muntenegru si Romania.

Organizatori: Institutul Pentru Cooperare Internationala al Asociatiei Universitatilor Populare Germane, Forumul Democrat al Germanilor din Romania-Sibiu, Complexul National Muzeal „Astra”, Sibiu si Fundatia Culturala „Negru Voda” Fagaras.
Participantii s-au intalnit cu echipa de lucru a proiectului „Muzeul Rezistentei Anticomuniste”: Ioan Gavrila Ogoranu, conducatorul rezistentei armate din Muntii Fagarasului, director proiect prof. univ. Stefan Câltia, Ioan T. Balan-presedinte A.F.D.P.R. Fagaras, Florentin Olteanu-coordonator local al proiectului, martori ai rezistentei (Fam. Generalului Liviu Grigore, detinut politic intemnitat in Cetatea Fagarasului)
S-au vizitat spatiile destinate memorialului rezistentei anticomuniste din Cetatea Fagarasului, s-au efectuat aplicatii practice cu utilizarea metodelor pentru reconstituire, conservarea si reevaluarea evenimentelor istorice.
8.In perioada 11-13 noiembrie 2005 a avut loc la Fundatia Culturala „Negru Voda” seminarul „Istoria orala intre teorie si practica”, organizat de Institutul pentru Cooperare Internationala al Asociatiei Universitatiilor Populare Germane si sustinut de formatori de la aceasta institutie – Ioana Florescu si de la Institutul de Istorie Orala din Cluj – cercetator drd. Cosmin Budeanca, in colaborare cu Fundatia Culturala „Negru Voda” Fagaras, partipanti profesori de istorie din municipiul Fagaras si Tara Fagarasului. S-a oferit participantiilor o experienta practica si metodologia necesara in vederea reevaluarii istoriei, dar si metode de invatare/predare utilizate de profesori in invatamantul univerisitar si preuniversitar.

Perioada 2006-2007:

1.In perioada 24–26 martie 2006 s-a desfasurat la Fagaras, sesiunea de comunicari stiintifice „Rezistenta anticomunista” – cercetare stiintifica si valorificare muzeala,la care au participat specialisti atat din tara cat si din strainatate. Tot cu acest prilej s-a inaugurat in salile din Cetatea Fagarasului si expozitia – semnal „Rezistenta Anticomunista Fagaraseana”. Simpozionul s-a bucurat de un real succes, dovada fiind comentariile legate de acest eveniment aparute in presa nationala si internationala, precum si opiniile participantilor. Lucrarile prezentate la simpozion au fost publicate in doua volume la Editura Argonaut din Cluj-Napoca.
2.In perioada 14 – 16 iulie 2006 un grup de membri ai Fundatiei Culturale „Negru Voda” condus de prof. Florentin Olteanu – presedintele fundatiei, a efectuat o vizita de documentare la muzeul din orasul Hodmezovasarhely – Ungaria.
3.Echipa manageriala si-a propus institutionalizarea Muzeului Memorial „Rezistenta Anticomunista Fagaraseana”, acest lucru s-a concretizat prin Hot. Consilului Judetean Brasov nr. 267 din 28.06.2007,in baza careia s-a dispus infiintarea Muzeului Memorial „Rezistenta Anticomunista Fagaraseana”,ca institutie publica, va permite sprijinul financiar din partea institutiilor publice autorizate si in special al Ministerului Culturii, care va duce la accelerarea lucrarilor de pregatire a spatiilor destinate muzeului si la realizarea efectiva a acestuia.
4.In perioada 12-14 iulie 2007 s-a desfasurat la Fagaras – Sambata de Sus simpozionul international ,,Forme de represiune in regimurile comuniste”, la care au participat specialisti din tara si strainatate.
5.In iulie 2007, in sala de expozitii a Fundatiei Culturale ,,Negru Voda” s-a vernisat expozitia ,,Comitetul Natiunilor Captive”, care cuprinde activitatea exilului romanesc din Germania( 1982-1994)
6.Fundatia Culturala ,,Negru Voda” a beneficiat de sustinere financiara din partea Consiliului Judetean Brasov, Primariei si Consilului Local al Municipiului Fagaras si B.R.D. – GROUPE SOCIETE GENERALE SA – Bucuresti.

REMEMBER-Keep Alive The Past Memory For The Future
(Pastrarea vie a amintirilor trecute pentru generatiile viitoare)
http://remember.negruvoda.ro

<< ÎNAPOI